10-02-07

If you don't won't to hear the Truth, no one can tell you the truth!

Een aantal mensen hebben mij via een reactie gevraagd hoe het nu gesteld is met Griet, mijn poulain die haar 3de jaar aan de universiteit van Ohio afwerkt. Ze is naar daar gegaan omdat ze toen een full scoralship aangeboden kreeg en het toch wel een unieke kans was, nog steeds is, om studeren en zwemmen optimaal te combineren.

Nu is het zo dat je altijd eventjes moet afwachten hoe de nieuwe trainingsprikkel van de headcoach aanslaat op snellere tijden. Ook moet zowel de coach de zwemmers leren kennen en ook omgekeerd. Maar na 3jaar mag je toch wel stilaan verwachten dat die verkenningsperiode achterwege ligt. Je zal het wel ondertussen doorhebben aan de manier van mijn schrijven dat de resultaten niet goed zijn en ik vrees dat ze niet veel beter zullen worden in het verdere verloop van het tornooi. Het is namelijk zo dat ze zelf slechter zijn dan vorige jaar en het jaar daarvoor. Het eerste jaar was Griet zelfs nog BIG TEN Champ op 200vlinder (haar favoriet nummer), het was de eerste keer in 20jaar dat er iemand van OSU een titel in de wacht kon slepen. Nu kan je je afvragen - is er dan geen communicatie tussen de coach ginder en mezelf. Die is er zeker maar je moet ook willen luisteren en daar wringt het schoentje vrees ik. Ze (coach Fleck) vertelde mij dat ze onmogelijk een one to one programma voor Griet vermits ze een groep van 24meisjes moet trainen en coachen. Nu ben ik zelf 15 jaar clubcoach geweest en weet ik goed genoeg hoe het is om met een team van zwemmers te werken en mijn gedacht over die uitspraak is "BULLSHIT". Ik had daar een heel simpele regel in - ik deelde mijn groep op in type zwemmers : sprinter - halve found(100-200m) en found (400-800-1500m) zwemmers. En voor iedere groep maakte ik schema's op voor de sterkste van de groep. Want het is zo dat het altijd je betere zwemmers zijn die het meest gemotiveerd zijn, het meest aanwezig zijn en het meest zullen opofferen om hun doel te bereiken. PUNT ANDER LIJN.

Nu kan je misschien denken - tja als het zo slecht is daar waarom heb je haar dan laten gaan. Begrijp me niet verkeerd maar het was een chance of a lifetime voor haar, 5jaar naar de States gaan studeren en zwemmen, a free education, mogen zwemmen in super moderne faciliteiten (geen gezever van oudjes die hun baantje willen zwemmen), trainen op de meest ideale uren (niet om 05u30 voor school en om 20u), examen doen wanneer het wedstrijdschema het toelaat enz. En dan vergeten we nog de ongelovelijk ervaring om 5jaar in het buitenland te zijn en zelfstandigheid te worden op je eigen manier.

Sinds het begin van Griet haar zwemcarrier hebben wij eigenlijk constant een one to one combinatie gehad, zij was mijn meest getalenteerde - gemotiveerde zwemster. En laat nu juist die one to one combinatie zijn die in mijn ogen haar limiterende factor is. Ze is altijd gewoon geweest om veel aandacht te krijgen - specifieke schema's die op haar lichaam gemaakt zijn - problemen die ze had werden opgelost door de coach enz. Daarom dat ik er van overtuigd ben dat de beslissing om eind juni een jaartje te "red shirten" een doorslaggevende boost zal zijn in haar verdere zwemcarriere. Red shirten is niets anders dan een jaartje je studie te onderbreken zonder het verlies van je scolarship. Je mag dan wel niet uitkomen voor je universiteit in de wedstrijd die ze doen. Maar je mag wel met de groep trainen of je mag een jaar naar huis komen. Dat laatste gaan we doen - we gaan proberen om een jaar voor de Olympische Spelen alles op alles te zetten. Het zal niet eenvoudig zijn maar we krijgen maar één kans om naar de OS te gaan en dan moeten we die ook grijpen. Zowel Sidney en mezelf zijn er van overtuigd dat we een kans hebben ook al is klein maar het is er één. En de manier waarmee wij die kans gaan grijpen is door terug te gaan naar de basis. En die basis is HARD TRAINEN en in Griet haar geval ook heel VEEL.
Mycoach

19:34 Gepost door Dirk | Permalink | Commentaren (2) | Tags: swimming |  Facebook |

Commentaren

bewonderenswaardig hoe fel je begaan bent met de evolutie van Griet in de states en ik voel in je post stevige frustraties omwille van het feit dat zij daar zit en jij hier, héél begrijpelijk! Hopelijk kan het komende jaar inderdaad alles op alles gezet worden om jullie doel te bereiken, ik zal alvast keihard duimen!

Gepost door: Ruthje | 10-02-07

Is er nu iets dat Amerikanen beter kunnen dan Belgen .... waarschijnlijk wel maar niet zwemcoach spelen !!!!! Zorg maar dat we op de volgende OS weer eens midden in de nacht kunnen juichen (cfr. Fredje ...).

Gepost door: wim | 11-02-07

De commentaren zijn gesloten.