02-02-07

Waarom is rust zo belangrijk?

Trainen, trainen en nog eens trainen lijkt de beste manier om beter te gaan presteren. "Hoe meer, hoe beter" is een misvatting die bij veel (duur)sporters bestaat. Tot op zekere hoogte gaat deze stelregel wel op en kan men zich verbeteren door meer of harder te trainen, maar je kan echter niet straffeloos de trainingsarbeid vergroten. In feite is de training die je doet slechts bedoeld als prikkel om het lichaam tot herstel aan te zetten. Dit herstel is nu juist de belangrijkste fase van het trainingsproces. Training is zinloos als je tussen trainingen onvoldoende rust neemt om te herstellen. Veel duursporters zijn goed op de hoogte van diverse fysiologische veranderingen in het lichaam bij inspanning. Het gebruik van anaërobe drempels en hartslagmeters zijn onder serieuze duursporters gemeengoed geworden. Aan het herstel wordt echter maar al te vaak weinig aandacht geschonken.
Daarom dat ik vandaag een rustdag heb genomen. Deze ochtend bij het nemen van mijn ochtendpols wist ik voldoende "52" en dit terwijl ik bij een normale door de weekse trainingsdag "43 - 44pols" heb.Nu de vraag die hierop onmiddellijk volgde was namelijk : ga ik met de fiets of met de auto.
Misschien weten jullie dit nog niet maar normaal rijd ik iedere dag behalve woensdag - dan ga ik the kids afhalen van school - met de fiets naar het werk en dit samen met mijn vast "fiets-loop-zwem" mateke Viv. En dit doen wij door de wind - door de regen - dwars door alles heen - enkele rit is 28km.
Vermits fietsen zorgt voor een uitstekende doorbloeding heb ik dan maar beslist om "RUSTIG" met de fiets te gaan.

Vanavond ga ik met mijn vrouwtje naar de "Woon en decoratiebeurs" in Mechelen, niet dat ik z'n decoratiefreak ben hoor - maar vermits ik weet dat mijn bolleke dit zeker zal apprecieren doe ik dit met héééél veel plezier. Of is dit misschien een andere manier om te zeggen dat je "de kerk altijd een beetje in het midden moet houden.

Voorbeschouwing op het weekend :

Zaterdagmorgend : 15km LSD met 10*100m climax (had graag gekomen naar de weblogtraining maar mijn vrouw moet naar een receptie en dan ben ik van dienst voor the kids)

Zondagmorgend : 20km LSD tegen 5'40min/km

Voor diegene dit morgen gaan lopen in het zoniënwoud en achteraf naar julie thuis gaan - laat aub een stukje cake over voor mij (Julie je mag het altijd opsturen eh)

groetjes,Dirk

18:17 Gepost door Dirk in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Rust Luisteren naar de signalen van het lichaam is inderdaad super belangrijk. Maar een ervaren "sport"rat als jij, heeft dat natuurlijk al lang door. Veel succes nog en ik spring hier regelmatig nog eens binnen.

Gepost door: Harmsie | 02-02-07

Cake Ik zou dta met plezier doen hoor, maar iets zegt mij dat een zoetebek van een postbode met je stuk zal gaan lopen :-)

Gepost door: Julie | 02-02-07

piep eindelijk op je blog geraakt se! Wat een lage hartslag heb je trouwens!

Gepost door: Ruthje | 02-02-07

hoe laat en waar vertrekt de LSD morgen? Ik zou namelijk ook 20 km moeten doen...

Gepost door: wim | 03-02-07

rusten een prachtige omschrijving over het belang van rusten . Ik zou er nog iets willen aan toevoegen .Bij de zeer intensieve korte versnelingen bv. 10 x 100 m, Rust 100 m. wil die rust ook echt rust zeggen . Niet dat ge daar moet gaan liggen , maar zeer traag wandelen zodat uw hartslag tot het uiterste kan zakken .Zo train je in een zo groot mogelijke hartslagzone n die je telkens uitdaagt om van laag naar hoog te gaan zonder te verzuren . Ik weet uit ondervinding in de club dat de gedachte uitgaat , ik kan na 50 m al terug lopen , enn dan denken dat ze goed bezig zijn . Op die manier doe je geen interval meer , maar ben je een intendieve duurloop aan het doen . Dikwijls zoals gij al vermeld hebt , zit de kwaliteit van het schema niet alleen in het trainen maar maar de combinatie van trainen en rusten .

Gepost door: mario | 03-02-07

R'dam Hoi Dirk,
Ik zag dat je ook in Rotterdam aan de start staat, voor welke tijd ga je?
Succes met je voorbereiding.

Gepost door: Johan | 03-02-07

De commentaren zijn gesloten.